Samuel Bjørk: Magányos utazó

Műfaj: krimi, regény
Eredeti cím: Det henger en engel alene i skogen
Megjelenés éve: 2014
Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 488
Értékelése Molyon: 87%

Holger ​Munch veterán nyomozó különös üggyel találja szemben magát: Oslo mellett az erdőben egy felakasztott kislányt találnak, babaruhákba öltöztetve, nyakában tábla: Magányos utazó. Már önmagában a tábla is elég lett volna, de ki és miért öltöztette a holttestet babaruhákba? Az oslói speciális gyilkossági csoport egyik nyomozója, Mia Krüger felfigyel egy fontos részletre: a halott kislány körmébe egy egyes szám van karcolva, amiből arra következtet, hogy nem ő az egyetlen áldozat. Mia rendkívüli nyomozói képességének hála a rendőrség párhuzamot von a gyilkosság és egy hat évvel korábban történt eset között, amelyben elraboltak egy csecsemőt Honefoss városából. Az újszülöttet sosem találták meg. Mia szerint a gyilkosnak köze van az eltűnt gyermekhez, és a jelen történései a rendőrség korábbi kudarcát hivatottak megtorolni. Samuel Bjork krimijében vérfagyasztó titkok nyomába ered, újabb és újabb szörnyűségeket feltárva a norvég múltból, ugyanakkor megteremti napjaink antihősét: Munch nyomozó jó modorát szakmai alázattal, simulékonyságát tökéletes szimattal helyettesíti.

"Mindig tedd azt, amiről azt hiszed, nem vagy rá képes. A bánat olyan növény, ami csak akkor él, ha locsolják, te döntöd el, hagyod-e elpusztulni vagy sem."

"Az embert gyötri a bűntudat, a szégyen és a rossz lelkiismeret. Már van mobilinternet, meg autót is tudunk repíteni a Marsra, de lelkileg és érzelmileg még mindig a középkorban vagyunk."

Értékelésem: 
Ebben a könyvben minden megvan, ami egy jó krimihez kell: kedvelhető nyomozópáros, részletesen kigondolt és pontosan felépített cselekmény, félrevezető (ám mégsem felesleges) információk hada, pár meglepő fordulat, alkalmankénti függővég a fejezetek végén. Hátborzongató bűntény, rejtélyes indíték, szemfüles elkövető.

Holger és Mia összeszokott, rutinos páros, akik egy ideje már nem dolgoznak együtt, azonban a körülmények miatt újra összefognak, maguk köré gyűjtve egy csapatnyi tehetséges kollégát. Ahogy az a fülszövegből is kiderül: valaki babaruhába öltöztetett kislányokat gyilkol, és csak ő tudja megmondani miért – de ellátja őket tankönyvekkel telepakolt iskolatáskával is, mellé biztosítva a címből ismert „Magányos utazó” feliratú táblát. Közben kapunk néhány jelenetet egyéb szereplőktől is: például egy Tobias nevű 13 éves fiú utána kíván járni, mi is valójában az a keresztény közösség az erdő mélyén, amiről mindenki beszél; Lucas pedig ugyanezen gyülekezet belső köreibe vezet be, megismertetve velünk a vallási fanatizmus veszélyesen elvakult világát.

Mia elveszítette ikertestvérét, így egy szigeten tengeti alkoholmámoros és begyógyszerezett napjait, amik egyre csak fogynak öngyilkossága kiszemelt időpontjáig. Ebben az állapotban keresi és kéri fel Holger, hogy csatlakozzon az új gyilkossági csapat tagjaihoz, arra hivatkozva, hogy a nő tehetsége nagyban hozzájárulna az ügy megoldásához. Holger és Mia munka terén kiegészítik egymást, ahol a nő lassú, ott a férfi gyors, amikor az egyiknek gondolnia kell, a másik cselekszik, és ami a legfontosabb: megbíznak egymásban. Dinamikus páros, akiket nem lehet megállítani, agyuk a legmagasabb fokozaton pörög, gondolataik szárnyalása mindenki másét felülmúlja. Lelkes és profi csapatukkal együtt elindulnak minden lehetséges úton, hogy felderítsék a kislányokat elrabló személy kilétét, felfedezzék mozgatórugóit. Felbukkannak apró nyomok, amiket más nem venne észre, kiderülnek nevek és kapcsolatok, amiket senki sem sejtene, és lassan fény derül arra is, mi az összefüggés a vezérfonal és az időnként felbukkanó egyéb szereplők által meséltek között.

Mint említettem, minden adott egy jó krimihez, de a dolog mégis elcsúszik valahol, sajnálatosan pont a történet végén. A végkifejlet, a csattanó összecsapott és elkapkodott, túl sokszor nyúl bele az írói gondviselés a történetbe, valamint oldódnak meg maguktól olyan dolgok, amik még elképesztően nagy galibát tudnának okozni, s amik közül néhányat ki is kellett volna aknázni. Feltűnően túl sok a jótékony véletlen, ami könnyebbé teszi a szálak elvarrását az emberi életek megmentésével együtt. Mintha az író az utolsó 50 oldalban megunta volna a precíz munka építgetését, majd azzal a felszólalással elintézte volna, hogy „jó ez így, izgi lett, akkor most gyorsan fejezzük be, írnom kell a második részt”. Annyira nem vészes a dolog, de még a lezárás is sietősen történik, nincs egy csepp titokzatoskodás sem, csak a hatalmas sóhaj, hogy végre pont került a mondat végére.

Ha már így a mondat végi pontok szóba kerültek, folytatom ezzel a folyamatosan zavaró hibával: a vessző hiányával. Néhány helyen fokozza a drámai hatást, ha rövid tőmondatok sorozatára fűzzük fel az eseményeket, de nem javasolt ezt majdnem 500 oldalon keresztül eszközölni. A végeredmény így nem egy számos hatalmas drámai szünet után arcul csapó szóözön lesz, hanem egy pár percenként beakadó, olajozatlan fogaskerék. Ha viszont megszokja az ember, akkor ugyanúgy lehet élvezni a könyvet, mint bármelyik másik pörgő cselekményű krimit, ugyanúgy lehet szépen sodródni és dobogó szívvel, felpiszkált érdeklődéssel elmerülni benne. Ez is egy nagyon nagy pozitívum, hogy az író tényleg részletesen kigondolta és logikusan szőtte egybe a szálakat, úgyhogy az unalomtól az olvasás ideje alatt elköszönhetünk.

Összességében egy izgalmas, összetett, a végét kivéve szépen felépített nyomozásról olvashatunk, ahol a tökéletlen szereplők belopják magukat a szívünkbe. Az, hogy a klisé néhány elemében jelen van, bocsánatos bűn, mert ezzel sincs baj, ha az egyedi ötleteknek köszönhetően élvezhetőre sikeredik a megvalósítás. Akárcsak a szereplők, a könyv is hordoz magában néhány hibát, nem profi minden elemében, de a jó alap megvan, ezzel pedig biztosítja, hogy az egyszer olvasós krimik közt helytálljon. Aki csak egy egyszerűbb izgalomra vágyik, ahol nem veszélyeztet a szívinfarktus esélye, de a függést kiváltó adrenalinadag biztosított, annak ez a könyv megfelelő szórakozást képes biztosítani.

Értékelés: 5/4

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések