E. Lockhart: A hazudósok

Műfaj: ifjúsági, regény
Eredeti cím: We Were Liars
Megjelenés éve: 2015
Kiadó: Ciceró
Oldalszám: 246
Értékelése Molyon: 87%

Egy gyönyörű és előkelő család.
Egy magánsziget.
Egy ragyogó lány, akinek baja esett; egy szenvedélyes fiú, aki a társadalmi igazságot keresi.
Egy négyfős baráti kör – a Hazudósok, akiknek a barátsága pusztító fordulatot vesz.
Egy forradalom. Egy baleset. Egy titok.
Hazugságok hazugságok hátán.
Igaz szerelem.
Az igazság.

A hazudósok a többszörös díjnyertes író, E. Lockhart új, modern, intelligens, titokzatos regénye.
Olvasd el!
És ha valaki megkérdezi, mi történik a végén, csak HAZUDJ!

"Ő volt az az ember, aki nem bírta megjátszani a mosolyát, és mégis gyakran mosolygott."

"Nagyon kevés dolog van a világon, amin tudunk változtatni. Meg kell próbálni olyannak elfogadni a világot, amilyen."

Értékelésem:
Megpróbálok úgy írni erről a könyvről, hogy csak annyit áruljak el, mint amit a fülszöveg is elmond – úgy körülbelül, és ami semmit nem vetít előre a történtekből.

Tehát adott egy igen vagyonos család, ahol a tagok a családfő pillanatnyi hangulatától és játszmáitól függnek, ahol a gyerekek és unokák tettei és szavai nagyban meghatározzák a Papa döntését az öröklés kérdésében. Kívülről minden csodaszép és csillogó, belül azonban már korántsem fest olyan fényesen a dolog, mert a vérségi kötelékből adódó szeretetet átszövi a versengés, a küzdés a további fényűző életért. Nyaranta a család apraja-nagyja összeverődik a szigeten, a Hazudósokkal együtt, akik tulajdonképpen az idősebb gyerekek a családban. Itt történnek az események, betekintést nyerhetünk egy nem is olyan szokatlan, ám alattomos családi drámába, ami felnőtté válásának folyamatával párhuzmosan kúszik be Cady, a főszereplő életébe. Titkok, hazugságok sötétítik el a sziget verőfényes napjait, és ahogy a lány a szálakat bogozza, úgy válnak számunkra is egyre érthetőbbé a rokonok közti kusza viszonyok, tettek mögött rejlő indokok és megtudhatjuk, mi történt és mi történik éppen a 17 éves lány fejében és valóságában. És többet nem is tudok elárulni, mert innentől kezdve lelőném az egész könyvet.

A történet maga nem különösebben izgalmas, de az elbeszélés stílusa annyira átadja a titokzatosság és a vihar előtti csend érzését, hogy nehéz elszakadni tőle. Minden mondat magában hordozza a valami-nagy-dolog-fog-történni érzést, és valóban: olyan meglepetést tartogat ez a regény, ami kiforgatja önmagából a világot, és lehetetlen korábban rájönni vagy akár gyanakodni. Egy mondat, és puff: kimered az ember szeme, elakad a lélegzete, és ami bent marad a tüdejében, azzal csak szitkozódni lesz képes, hogy ez meg mi a … És ha ez nem lenne elég, még kapunk egy kis gondolkodnivalót vagyonról, családról, szeretetről, barátságról, rasszizmusról, és arról, hogy milyen és mekkora árat vagyunk hajlandóak megfizetni egyes dolgokért.

Mindenképpen, mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, mert sokkal több, mint amit el lehet mondani róla spoiler nélkül. Hatalmas ordításával felejthetetlenné teszi magát, napokig visszhangot keltve az elménkben.

Értékelés: 5/5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések