Laini Taylor: Vér és csillagfény napjai

Műfaj: urban fantasy, romantikus, regény
Eredeti cím: Days of Blood and Starlight
Megjelenés éve: 2014
Kiadó: Kossuth
Oldalszám: 376
Értékelése Molyon: 89%

A Füst és csont leánya című kötet izgalmas folytatásában a kék hajú Karou a családja pusztulása után, a földig rombolt otthona romjai között találkozik az egyetlen, életben maradt kimérával, a Fehér Farkassal. A férfi meggyőzi, hogy át kell venniük elődeik szerepét, és tovább kell küzdeniük az angyalokkal szemben a kimérák szabadságáért. Karou vállalja a népéért folytatott heroikus és fájdalmas harcot, így ismét kénytelen a szerelem és a bosszú között választani. Szerelme, Akiva eközben a reménytelenséggel és a lelkiismeret-furdalással vívja csatáját…

"Az irgalom irgalmat szül, a vérontás vérontást. Nem várhatjuk el, hogy a világ különb legyen, mint amilyenné tesszük."

Értékelésem:
A Vér és csillagfény napjai stílusában összeszedettebb és kidolgozotabb, mint az előző kötet. Nincsenek logikai hiányosságok, és talán még az írónő is rájött, hogy hagyott foltokat a Füst és csont leányában, mert az első pár oldalon a történetvezetés nagyon ügyesen veszi fel az elejtett fonalat és foltozza be a lyukakat is.

Masszívan kidolgozott fantázivaliág mutatkozik meg ebben a könyvben is, mely mélyen bevezet Eretz (a háborúzó szeráfok és kimérák) világába, lakóinak szívébe, s betekintést nyújt fennmaradásukért folytatott élet-halál harcukba. Mindenki csak túlélni akar, vívja kegyetlen harcát az életért, melyet már talán nem is lesz képes élni, elfelejtve, mi is volt az igazi cél, és ki az igazi ellenség. Sokan fájdalommal, vérrel, saját és mások életével fizetnek képzelt jövőjük szabadságáért, egyesekben pedig még mindig él a remény, hogy van esély visszatalálni a helyes útra, s ráterelni még azokat is, akik mindenáron el akarják kerülni azt.

Karou az őt ért viszontagságok hatására megváltozik, többé nincs az az iskola után barátnőjével teázó tinilány, immár felnőtt nő, akinek meg kell hoznia saját nehéz döntéseit népe megmentésének érdekében. A sors kegyetlenül bánik vele, förtelmes akadályokat állítva az útjába, de ő kitart, mint egy kőszikla, és sikerül a helyes döntéseket hoznia. Nevének jelentéséhez híven (remény) még ott is fényt gyújt, ahol már rég csak sötétség lakozik, szó szerint életet ad halott porhüvelyeknek, és nem engedi, hogy a bosszú és a gyűgyölet elvakítsák, miközben magában viaskodik Akiva iránti érzelmeivel is. Fájdalmasan gyönyörű történet az övék, mert a viszály áldozatai és reménykeltő szikrái is egyben.

Maga a történet sajnos szinte végig elég lassú folyású, ami egy folyamatos adrenalinra és izgalomra vágyó olvasót eltántoríthat a végigolvasástól. Nem unalmas, viszont éppen elég lassan történnek a dolgok ahhoz, hogy ellaposodjon, és a könyv harmadát a tömény semmi tegye ki. Ami nagy kár, mert tényleg szépen fel van építve a cselekmény is, azért mégiscsak munkálkodnak az erők, de túlságosan lassan. A fő izgalom az utolsó 50-60 oldalon robban be, onnantól muszáj száguldani vele, de odáig bizony nem mindenki jut el ilyen tempó mellett. Azért marad a 4 csillag – csakúgy, mint a Füst és csont leányánál –, mert ennek ellenére nagyon is látszik, hogy alaposan végiggondolt a történet, és még csak most jönne az epikus végkifejlet, mindezek után. Felkelti a kíváncsiságot, de nem tartja fent úgy, ahogy egy ilyen fantasynél kéne, az utolsó pár fejezetbe pedig beszuszakol minden okot, hogy miért folytassuk mégis Karou és Akiva küzdelmének megismerését – mely okok sajnos túl későn lépnek színre. Ha lenne magyarul folytatás, egészen biztosan nem hagynám abba, és vagyok olyan kitartó, hogy angolul is megpróbálkozzam majd a harmadik résszel, de tényleg nem azoknak ajánlom a könyvet, akik minden lapon újabb és újabb izgalomra számítanak.

Értékelés: 5/4

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések