Hugh Howey: A megoldás


Sorozat: A Siló (4.)
Műfaj: sci-fi, disztópia, regény
Eredeti cím: The Unraveling
Megjelenés éve: 2014
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 184
Értékelése Molyon: 88%

Az új polgármester és a mellette állók által halálra ítélt és a silóból kitaszított Juliette-nek hamarosan el kéne pusztulnia a mérgezett külvilág zord körülményei között, de a hivatalától megfosztott seriff nem várt segítséget kap., Védőruhája sokkal jobban szerepel, mint az eddigiek. Juliette nem csak életben marad, de hamarosan rádöbben: nem az ő silója az egyetlen, sőt, az sem lehetetlen, hogy a legközelebbibe behatoljon, és apránként felfedezze, hogyan jutott idáig a világ.

Mialatt Juliette megismerkedik a szomszédos siló egyetlen életben maradt lakójával, régi otthonában elterjed a lázadás szelleme. A Gépészet bugyraiból felfelé indulnak az elégedetlen, haragos emberek, a siló vezetésének egyeduralmát felkelés fenyegeti, sok évtized eltelte után egy újabb lázadás, amely ezúttal talán az utolsó lesz.

"Az ember vagy azért nevet, hogy ép eszét megőrizze, vagy mert feladta a küzdelmet, hogy épeszű maradjon. Így vagy úgy, de nevet."

Értékelésem: 
A Siló negyedik része folytatja azt a feszültségfokozó ritmust, amit az előző részben felvett. A szereplők hangulata is ehhez igazodik, tiltott gondolataikból szavak, a szavakból pedig tettek lesznek. Felszólalnak az elnyomottak, azok az emberek, akiken legtöbben szánakoznak, akiket nem vakít el a hatalomvágy és nem hiszik magukat istennek. Érzik, hogy valamit tenniük kell, végre cselekedniük annak érdekében, hogy többé ne rejtsék el előlük az igazságot, amely olyan horderejű, hogy sokan talán felfogni sem lennének képesek.

A szerveződő felkeléssel párhuzamosan nyomon követhetjük Jules útját is, kiderül, mi történik vele, miután kiküldik takarítani. Több információt tud meg, mint amit valaha is remélhetett. Az, hogy a megszokott egy helyett már három szemszögből is követhető a cselekmény, nagyon előnyös húzás, mely sokkal tisztábbá teszi az okokat és átláthatóbbá az eseményeket. Elég sok dologra fény derül, de még mindig annyi minden érződik a mélyben, hogy részben ezért is olvastatja magát ez a sorozat: nem csak az a kérdés, mi lesz ebből a történetből a jövőben, de az is, hogy tulajdonképpen mi volt ezelőtt. Mi lehet ezeknek a föld alatt élő embereknek a múltja, melyet még előttük sem fednek fel teljes egészében? Meg lehet előzni a már megtörtént események megismétlődését azzal, hogy nem beszélünk róluk? Mi a túlélés kulcsa?

Az izgalmak és az információk összhangban vannak, a nézőpontok váltogatása is tökéletesen időzített. Ennek ellenére még mindig túl kevés ez a 180 oldal is, mert a tetőpont egyre csak közeledik, szüntelenül emelve az izgalom szintjét, a lapok meg csak fogynak, és aztán vége is a könyvnek. Hogy a robbanás után mi lesz, mit hagy maga után, hová csúcsosodik a kimenetel, az egy nagyon jó kérdés, ami egyre erőteljesebben követeli a választ.

Értékelés: 5/4,5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések