Debra Driza: Redemption - Feloldozás


Sorozat: Mila 2.0 (3.)
Műfaj: sci-fi, thriller, romantikus, ifjúsági, regény
Megjelenés éve: 2016
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 368
Értékelése Molyon: 82%

Mindig ​van választásunk.
*
A feloldozás nem mindig azon múlik, hogy mások megbocsátanak-e nekünk, vagy elfogadnak-e bennünket. Van, hogy bennünk kell megszületnie, és belső meggyőződésből kell fakadnia.
*
De ez a bomba bennem mindent megváltoztatott. (…) Bármilyen ügyesen sikerül is elrejtőznöm, bármilyen gyorsan tudok rohanni, önmagam elől nem menekülhetek.

De mostanra már megtanultam, hogy az igazság olykor bonyolultabb a hazugságnál.

Mila régóta menekül az életéért. De már nincs hová futnia, pedig nem régen kiderült, hogy hatalmas veszélyt jelent nemcsak önmagára, hanem azokra is, akik a közelébe kerülnek. Ezért Lucasszal, a technikai zseni barátjával elrejtőzik a világ elől. Nem kockáztathatja, hogy ismét fájdalmat okozzon valakinek, mint legutóbb Hunternek… a fiúnak, akit mindig szeretni fog, és aki talán soha nem bocsátja meg, amit Mila tett vele.
Mila lassanként rájön, hogy Holland tábornok tervei nála is nagyobb fenyegetést jelentenek az emberiség sorsára nézve. Milának választania kell: vagy leküzdi a félelmeit, és a maga eszközeivel veszi fel a harcot, vagy örökre hátat fordít a világnak.

Éld át a meglepetést és izgalmat!

"Csetlünk-botlunk az életben, igyekszünk végigjárni az utunkat, és remélhetőleg tanulunk is valamit magunkról útközben. Sőt, ha szerencsénk van, jobb emberekké válunk."

Értékelésem: 
Mila 2.0 utolsó részét már egy csöppet erőltetettnek érzem, talán mert az izgalom fenntartása helyett a kötet arra koncentrál, hogy leleplezze a rettegett Holland tábornok valódi terveit. Nem azt mondom, hogy unalmas ez a rész, egyáltalán nem, de a három könyvön át tartó folyamatos rohanás és a következő oldalon leselkedő újabb fordulattól való félelem miatt azért el lehet fáradni, ahogy érezhetően a szereplők nagy része is kimerül a történet végére. Egymás után következnek a fizikai és lelki megpróbáltatások, amiken keresztül kell vergődniük magukat, az olvasó pedig azzal kénytelen szembesülni, hogy a feszültség nemhogy alábbhagyna, de folyamatosan fokozódik. Így, a három kötetet egyben elolvasva már kicsit örülök, hogy elérkezett a lezárás, sokáig nem bírtam volna tovább tűrni a rendkívül kockázatos helyzeteket, amiket ez a fantasztikus thriller nyújt. (Hiába, nincs túl erős idegrendszerem.) Éppen ezért helyeződik a hangsúly egy kicsit jobban a nyomozásra, hogy a tempó lassuljon, viszont még így is szédítő.

A sci-fi most nem kap olyan kiemelkedő szerepet, mint eddig, hiszen Mila megbarátkozik android képességeivel, melyek sok újdonsággal immár nem szolgálnak. Megfordul a játék: a lány üldözöttből inkább üldözővé válik, nyomába ered Holland indítékainak, múltbéli tetteinek, és megpróbál rájönni, mi okozhatta Sarah halálát, aminek hála ő létrejöhetett. Elépesztő ügyeséggel jut túl a felmerülő akadályokon, tehetségesen vágja ki magát az éles helyzetekből, melyet ugyanúgy köszönhet robot és emberi tulajdonságainak egyaránt. Nem lehet unatkozni a szüntelenül pörgő eseményeknek hála, ugyanakkor, mint említettem, kicsit kimerítő már a látszólag véget nem érő hajsza, melybe a szegény tizenéves szereplők belekényszerülnek.

A romantika szál sem túl kiemelkedő, mely hatalmas pozitívum. Végre nem egy olyan thriller/sci-firől van szó, melyben a főszereplő szerelme és hisztije elvonja a figyelmet a fő cselekményről és a történet folyásáról. Egyértelműen lett volna esélye az írónőnek elég kemény szerelmi háromszöget alkotni, melyből nem hiányzik a tinidráma, de itt nem ez történik, úgyhogy ilyen szempontból majdnem sikerült fenntartani az alap koncepciót a műfajok keveredésére vonatkozóan. A thriller irányába ugyan nagyobb mértékben dől a mérleg, de ez nem probléma, hiszen az alaptörénethez jobban illik ez a műfaj, mint a csöpögős romantika.

Mila személyisége még mindig elképesztő, az adott helyzetnek megfelelően választja szét illetve kapcsolja össze két oldalát, végig felelősségteljes döntéseket hozva, folyamatosan szem előtt tartva a számára fontos emberek épségét. Fejlődése folyamatos, ennek köszönhetően a végkifejlet pillanatában képes meghozni a megfelelő döntést, tökéletessé varázsolva ezzel a lezárást. Nem idillikus és nem teljesen boldog a vég, keserédes, de nagyon is indokolt, mindezzel együtt pedig hiteles.

A három kötet során végig izgultam, jobban, mint a hasonló vörös pöttyös könyveknél általában. Sehol nem éreztem logikai buktatót, sőt, rengeteg helyen olyan akadályokat is felvetett maga az írónő, amire én nem is gondoltam volna, hogy gubancot okozhatnak. Mila és a többi szereplő is jól kidolgozott és szimpatikus, az érzelmi világgal egyetemben, ami nem megy a történet kárára, hanem hozzájárul az élvezhetőséghez. A lebilincselő akció mellett még erkölcsi mondanivaló is megjelenik az emberséget illető kérdésekről, engedve, hogy az olvasó levonja a maga következtetéseit. Elképesztő az egész, annyit tudok mondani.

Értékelés: 5/5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések