Debra Driza: Mila 2.0

Sorozat: Mila 2.0 (1.)
Műfaj: romantikus, sci-fi, thriller, regény
Megjelenés éve: 2014
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 428
Értékelése Molyon: 82%

Jöhet ​bármi, én senkinek nem engedem, hogy változtasson rajtam. Nem hagyom, hogy bármilyen apróságtól is megfosszanak, ami emberi bennem.
Feltéve, hogy egyáltalán van bennem emberi, amit elveszíthetek.

Mila egy minnesotai kisvárosban él az édesanyjával. Egy nap rájön arra, hogy az élete addig hazugságban telt. Nem lett volna szabad megtudnia az igazságot arról, hogy ki is ő valójában. Nem lett volna szabad ráébrednie a múltjára, és hogy olyan dolgokra programozták be, amikre egy hús-vér ember sohasem lenne képes.
Most nincs választása, menekülnie kell a veszélyes ügynökök elől, akik meg akarják semmisíteni, mert túl sokat tud, és egy titokzatos csoport elől, akik élve akarják elfogni, hogy megfejtsék fejlett technológiája titkát.
De még ha az ellenségeit elkerülhetné is, a kegyetlen valóság elől akkor sem tudna elmenekülni – mint ahogy azt sem bírná feledni, hogy mi mindent hagyott maga mögött.
Amivé válik útja során, az mindenki képzeletét felülmúlja, még a sajátját is, de talán éppen ez mentheti meg az életét.

"A remény egy hálóhoz hasonlít, gondoltam, miközben újabb apró lépést tettem a műhely belseje felé. Egy erős védőhálóhoz. Elvárod tőle, hogy megtartson esés végén. Csak épp amikor a tested centikre van a becsapódástól, valaki jön, és kihasítja alattad a hálót."

Értékelésem:
A Mila 2.0. egyedi és izgalmas történet egy 16 éves lányról, aki egy nap ráébred: egyáltalán nem csak egy átlagos tinilány, hanem ennél sokkal több. Egyik pillanatról a másikra az iskolával, fiúkkal és undok barátnőkkel kapcsolatos problémáit felváltja egy sokkal nagyobb kihívás, mely során életét mentve édesanyjával együtt menekülnie kell az őt felhasználni kívánó szervek elől. Nem csak az nyer értelmet számára, mi is ő valójában, hanem az is, hogy ki és miért hozta őt létre, és hogy mit kell tennie ahhoz, hogy ne semmisítsék meg. Harca megkezdődik a „szüleivel”, jelenlegi és fejlettebb önmagával is, közben pedig döntenie kell: megéri-e az érzelmei, az embersége megőrzése azt a sok szenvedést és fájdalmat, amin keresztül kell vergődnie magát önmaga és anyja életéért cserébe.

Mila egy erős lány, akinek szembe kell néznie a környezetében lévő és személyiségében bekövetkező változásokkal egyaránt. A történet elején talán túlzottan is átlagos tini, akiben abszolút nincs semmi különleges. Mindennapjait az apja elvesztése felett érzett gyásza és a lovaglás tölti ki, miközben legjobb barátnője módszeresen keseríti meg az életét, ami felett Mila idegesítően könnyedén szemet húny. Az események a könyvben lévő első rész végéig elég lassan haladnak, de amint lerántja a leplet az identitásával kapcsolatos titokról, lavinaként zúdulnak nyakába az egymást követő kihívások, amik közben egy percig sem lehet unatkozni. Különleges és kreatív próbákat kell kiállnia, ezek alatt pedig szinte észrevétlenül fejlődik, erősödik a jelleme, valamint android oldala is lehetőséget kap a kibontakozásra. Az írónő hitelesen képes szemlélteni Mila elképesztő ügyességét, mellyel összehangolja emberi érzelmeit gépi mivoltával, sorra vívva a csatákal belső énjével is, keresve a választ a kérdésre, hogy mitől is lesz valaki igazán ember.

Ha valaki egy nem mindennapi, akciódús és érzelmekkel teli sci-fire vágyik, lenyügöző főszereplővel és szépen felépített cselekménnyel, csak ajánlani tudom számára ezt a könyvet, mert nem fog csalódni. Erős függővég nincs, így ha valaki ettől tartana, megnyugodhat: emiatt egyből nem kell azonnal folytatni a trilógiát, az izgalom és a briliáns történetvezetés miatt viszont erős lesz a késztetés, úgyhogy nem árthat a közelben tudni a második részt.

Értékelés: 5/5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések