John Marrs: The One - A tökéletes pár

Műfaj: sci-fi, disztópia pszicho-thriller, krimi, regény
Megjelenés éve: 2018
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 416
Értékelése Molyon: 91%

Meddig ​mennél el, hogy megtaláld az igazit?
Nem kell hozzá más, csak egy egyszerű DNS-teszt. Gyorsan mintát vesz az ember, és már össze is párosítják a DNS-párjával – azzal, aki genetikailag neki rendeltetett.
Ezt ígéri egy DNSPárod nevű alkalmazás. Egy évtizeddel ezelőtt egy nagyvállalat bejelentette, hogy megtalálták azt a gént, ami párosítja az embereket a lelki társukkal. Azóta világszerte emberek milliói találták meg a DNS-párjukat. Azonban ennek a felfedezésnek megvannak az árnyoldalai: a teszteredmények miatt számtalan párkapcsolat bomlott fel, és a feje tetejére állították a klasszikus értelemben vett románcot, randevúzást és szerelemet. Öt nagyon különböző ember kap értesítés arról, hogy megtalálták a DNS-párjukat. Mindegyikük hamarosan találkozni fog az igaz szerelmével. De nem mindenki fog „boldogan élni, amíg meg nem hal.” Mert még a lelki társaknak is vannak titkaik. És némelyik bizony sokkolóbb, mint azt bárki sejtené…
Ez a lebilincselő regény bemutatja, hogy még a legtökéletesebb felfedezéseknek is lehetnek súlyos következményei.

"Ha lecsupaszítja az ember, akkor talán csak annyi a szerelem, hogy ott vagy valakivel akkor is, amikor felkel, és akkor is, amikor lenyugszik a nap."

Értékelésem:
Ebben a regényben John Marrs beteljesíti az emberiség egyik vágyát: a tökéletes DNS párt, az örök és igaz szerelmet, magát az egyetlent teszi pár kattintással elérhetővé. De ahogy minden túl jó dolognak, ennek is van következményei, mert azoknak, akik ezáltal hoppon maradnak, összetörik a szívük, ráadásul talán tönkremegy az is, amit az életben sikerült felépíteniük. Ott a kockázat is, hogy bizony lehet, hogy van, akinek egyáltalán nincs is ilyen párja, mivel már vagy meghalt, vagy nem fér hozzá a rendszerhez, de az is lehet, hogy az illető a legrosszabb rémálmok megtestesítője.

A főszereplők mindegyike más-más élethelyzetben van, más indokok motiválják őket a teszt elvégzésére, és miután kiderül az eredmény, kapcsolataik is különbözőképpen alakulnak. Viszont közös bennük, hogy ha akarják, ha nem, tudat alatt hat rájuk DNS párjuk iránti biológiai vonzalmuk ténye – vagy talán éppenhogy tudatosan?

A részletek lassan állnak össze egy nagy egésszé, és bár a szálak nem érnek össze, végül mindegyik kiteljesedik. Párhuzamosan lehetünk részesei szorongásuknak, kétkedéseiknek, boldog pillanataiknak és borzasztó tragédiáiknak is. Történeteik gyönyörű szinkronban bontakoznak ki, a csomók szinte egyszerre okoznak komplikációkat életeik fonalán, az ezekkel való küzdelemhez és a lezáráshoz is közel azonos időben jutnak el.

A nézőpontok nagyon rövid időnként váltják egymást, 2-3 oldalanként, mégis a kezdeti katyvasz után mindegyik szál szépen követhető. Ez egyfajta gyorsaságot kölcsönöz a történeteknek, az események pörgetésével együtt az olvasót is belerántja ebbe az izgalmas világba, nehezen adva a szabadulást.

Az alapötlet elgondolkodtató, mely rengeteg kérdést vet fel a szerelemmel kapcsolatban. Mennyire tudatosan szeretünk vajon bele a másikba? Számít a kor, a nem, vagy a földrajzi hely? Az az ember, aki soha nem talája meg a biológiai értelemben vett igazit, már nem is lehet igazán szerelmes és boldog? Van jogunk ennyire mélyen feltárni a természet törvényeit? Ismerjük a másik embert akkor is, ha teljesen biztosak vagyunk benne, hogy ő az, aki számunkra elrendeltetett? Lehetünk ebben egyáltalán 100%-osan biztosak?

Az író azonban a szerelem természetének boncolgatása és megkérdőjelezése mellett egy kérdésre biztosan választ ad: szeretni mindenki képes, és ez a lényeg.

Értékelés: 5/5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

További bejegyzések, értékelések:

 

Megjegyzések