Gwenda Bond: Gyanakvó elmék

Sorozat: Stranger Things (1.)
Műfaj: horror, sci-fi, regény
Eredeti cím: Suspicious Minds
Megjelenés éve: 2019
Kiadó: Cartaphilus
Oldalszám: 368
Értékelése Molyon: 75%

Egyesült Államok, 1969. Az álmos kisvárosi főiskolán tanuló Terry Ives úgy érzi, kimarad az egész országot megrengető háborúellenes mozgalomból és ellenkulturális forradalomból, így kapva kap az alkalmon, amikor egy szupertitkos kormányzati kutatáshoz keresnek önkénteseket. Terry elszántan próbál a végére járni a világtól elzárt hawkinsi laborban zajló bizarr kísérleteknek, miközben egyre mélyebbre merül a laboratórium kifürkészhetetlen ura, dr. Martin Brenner világában. Mi folyik ebben az idilli kisvárosban, és mi a 008-as alany – Kali – emberfeletti képességeinek titka? Az első Stranger Things-regény, a Gyanakvó elmék a sorozat mitológiájának alapjaihoz visz el minket, ahol minden elkezdődött.

"A félelem a tekintély velejárója."

Értékelésem: 
Bevallom, a Netflixes sorozattól személy szerint nem vagyok elájulva, viszont ettől függetlenül megnéztem az eddigi évadokat, és egynek elment. (Igazából Tizi az, aki túl ellenszenves.)

Ez a könyv ezzel szemben rokonszenves és talpraesett karaktereket sorakoztat fel, akiket összeboronál egy furcsa tudományos kísérlet, amit annyi homály fed, hogy a szereplőknek képtelenség a boldog tudatlanság állapotában maradniuk. Eleinte elég szokatlan volt, hogy egy tudatos társadalomban, ahol már képben vagyunk a droghasználat következményeivel és tudjuk, hogy mennyire károsak, olyan fiatalokról olvashattam, akiknek ez szinte teljesen normális, és nem minősul hatalmas devianciának. Az emberek akkor még az LSD aranykorát élték, élvezték az elmét megnyitó előnyeit, a szokatlan élményt nyújtó tripeket. Ennek fényében a csapat a könyvben egy halom pénzért drogozó kamasz, akik bizonyos időközönként megkapják az adagjukat és ebben nem sok kivetnivalót találnak. Magában a kísérlet „szentesített eszközeiben” viszont már igen, és nagy lendülettel hozzá is fognak, hogy útjába álljanak az egész borzasztó akciónak, és megmentsék a jövő generációját további hasonló kegyetlenségek elszenvedésétől.

A történet jól indul, érdekes a kísérleti alanyok összeismerkedése és gyanakvásuk felébredése is a háttérben húzódó sötét természetű dolgokat illetően. Az érdekfeszítő kezdet után viszont érezhetően lelassulnak az események, a fiatalok a drogmámorban feszegetik elméik határait, tapogatóznak, meddig mehetnek el mind szellemileg, mind fizikailag a laboratórium folyosóin és „Odalentben”, ahogy ők mondják. Az igazi adrenalin a könyv 3/4-énél jelenik meg, ahol már végre mernek cselekedni is.

Azért az utazásokon kívül tartogat még néhány részletet a könyv, ami a sorozatból nem derül ki, és amit nem hátrány tudni, így mindenképpen kitágítja a Stranger Things fantáziaviálágát, értékes ajándékul szolgálva a vérbeli fanoknak. Azonban aki még nem látta a sorozatot, az ne ezzel a könyvvel kezdje, mert önmagában nem lesz számára annyira izgalmas, mint amennyire az egy évtizeddel későbbi események ismeretében lehetne. Ha pedig mégis, akkor ne egy hű de izgalmas adrenalinfröccsre számítson, mert inkább kiegészítésként funkcionál, mint tényleges felvezetőként a sorozathoz.

Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam, általa kicsit közelebb kerültem ehhez a világhoz, a kedvelhető szereplők belopták magukat a szívembe, és a stílus is tetszett. Szívesen olvastam volna még a '60-as, 70'-es évek időszakáról, mert nekem valahogy nem érződött elégnek, nem jött át úgy a feeling, persze itt nem is ez volt az elsődleges cél. Valamint Terry és a többiek kísérleti tapasztalatairól is előnyös lett volna többet megtudni, mert ez a vonal is idővel ellaposodott, de ezek nélkül is adott eleget a sorozat mellé. Úgyhogy aki kíváncsi, hogyan kezdődött minden, az bátran vágjon bele és élje át ezt a kalandot is. (Természetesen a teljes titoktartás ígérete kötelező, és nem árt, ha az olvasó alany tartogat A, B és C tervet is a felszívódásra, ha a trip esetleg visszaütne.)

Értékelés: 5/4

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések