Alyson Noël: Mindörökké


Sorozat: Halhatatlanok (1.)
Műfaj: ifjúsági, romantikus, urban fantasy
Eredi cím: Evermore
Megjelenés éve: 2009
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 302
Értékelése Molyon: 68%

Fordul ​a kocka. Rajtad a sors! A családból egyedül Ever élte túl a szörnyű balesetet. A lány arra eszmél a kórházban, hogy látja az emberek auráját, hallja a gondolataikat és egyetlen érintésből kiolvassa élettörténetüket. Egy másik városba, új iskolába, idegen társak közé kényszerül. Retteg minden érintkezéstől, nehogy fény derüljön különös adottságaira, így aztán hamarosan ki is közösítik, mint afféle magának való csodabogarat. Aztán egy napon Damen mellé sodorja a sors szeszélye. Ever döbbenten észleli, hogy nem látja a fiú auráját, nem hallja a gondolatait, és hiába érinti meg, Damen őrzi titkait. Márpedig titka rengeteg van. Valaki megpróbálja megölni Evert. Mi köze az ármányhoz Damennek? Mióta jár a fiú a fény és a sötétség határvonalán? Mitől olyan sorsszerű a köztük kibontakozó szerelem? Tudd meg a titkukat! Örökké emlékezni fogsz rá. „Szellemeket látok. Mindenütt. Az utcán, a strandon, az áruházban, az étteremben, a suli folyosóján, a postán sorbanállás közben, az orvosi rendelőben, bár a fogorvosnál még sosem. De nem zavarnak, mint azok, akiket a tévében meg a moziban látni, nem kérnek segítséget, nem állnak le cseverészni Leginkább csak mosolyogva integetnek, amikor rájönnek, hogy látom őket. Mint az emberek általában, ők is szeretik, ha észreveszik őket.” Van, aki különleges akar lenni. Van, aki mindent megtesz azért, hogy beleolvadjon a tömegbe, de nem teheti. Evernek sem sikerül. Egy autóbaleset egyetlen túlélőjeként nem csak a gyászával, hanem egy új élettel, új gondokkal és újonnan szerzett képességeivel is szembe kell néznie. Aurákat lát, gondolatokat hall és egyetlen érintésből kiolvassa az emberek élettörténetét. Amikor megismeri Dament, minden felkavarodik körülötte. A fiúval nem csak a szerelem érkezik meg a tizenhat éves Ever életébe, hanem a hangok is elhallgatnak a fejében. Damen Auguste tökéletes: jóképű, okos, titokzatos és gazdag. A lány nem tudja, kibe szeret bele, de egy biztos: Damennek rengeteg különös titka van. Elvarázsolt világban jár, a fény és a sötétség mezsgyéjén, ahová magával viszi Evert is.

"– A rohadék szerelem, mi? – mosolyog. Félrebillentett fejjel végigmér. – Amikor találkozol végre álmaid férfijával, egy pasival, aki túl jó, hogy igaz legyen, egyszer csak rájössz, hogy tényleg túl jó, hogy igaz legyen. Aztán arra ébredsz, hogy nyomorult vagy és magányos, és hát, lássuk be, többnyire részeg."


Értékelésem:

Ezt a könyvet már olvastam a megjelenése környékén is, de volt egy nosztalgikus pillanatom, amikor elfogott az érzés, hogy újra kézbe kell vennem és ezúttal végre végigolvasnom az egész sorozatot. Legutóbb csak a 4. részéig követtem a megjelenést, ott lemaradtam. Viszont arra emlékeztem, hogy akkor sem tetszett annyira és most sem nyűgözött le, túl sok a buktató és a hiányérzet, amit hagy maga után.

Először is, nagyon érződik, hogy ez még csak a történet eleje, ezért rengeteg dolog előtt értetlenül áll az ember, amikre nem szolgáltat az írónő magyarázatot. Nincs gond azzal, ha maradnak lezáratlan kérdések, amik majd a folytatásban nyernek értelmet, de ha túl sok részlet marad érhetetlen, akkor egy nagy katyvaszt kapunk végeredményül, amit senki sem szeret. Ever szerelme, Damen próbál választ adni a lány kérdéseire, de még mindig csak a ködben tapogatózik és fogalma sincs, merre kell elindulnia, hogy kikeveredjen belőle. Egyértelműen az a cél, hogy az olvasó egyből kapjon a második kötet után, hogy na majd talán abban kicsit tisztább lesz a kép.

És ha már Damennél tartunk, nem bírtam megkedvelni. Próbáltam nem a hibákat keresni benne, Ever szemén keresztül nézni, hogy mi lehet az a fantasztikus külsején kívül, ami miatt ennyire rákattant, de nem tudtam rájönni. A reinkarnációs szöveg csak részben ok, hiányzik a töltés, erre nem lehet ráfogni mindent. A fiú folyamatosan titkolózik előtte, eltereli, leinti, bunkózik vele és még sorolhatnám. Úgy viselkedik Everrel, mintha a kutyája lenne (kis túlzással), akit irányíthat, felültethet és közben a markába nevet. Tudom, hogy nem így van, mert feltárja az indokait, és kiderül, hogy nagyon is törődik a lánnyal, de engem nem tudott meggyőzni. Minden egyes húzása, amivel el akarja érni, hogy a főszereplő megbocsásson neki, arra szolgál, hogy levegye a lábáról, és addig is tart. Csak akkor figyelmes vele, ha valamit szeretne, és ez a viselkedés nekem nem hogy nem szerethető, de egyenesen utálatos. És ha a kedvelhetetlen karakterekről van szó, Ever is naiv és becsapható, vakon megbízik mindenkiben, valamint csak a megérzéseire hagyatkozik, amik véletlenül éppen bejönnek, amikor nem a képességeire támaszkodik. Emellett elnézi Damen összes bántó viselkedését, ami mellett én viszont nem tudtam elmenni. Szerencséje van, hogy nem egy bántalmazó kapcsolatba került bele, mert akkor nagy gondban lenne, abban biztos vagyok.

Ever húga, Riley bár 12 éves, nagyon nem úgy viselkedik és beszél, túlságosan koravén. Betudható lenne ez a vele történteknek, az igencsak nehéz sorsának, de számomra emiatt hiteltelen a karaktere, és még őt sikerült megkedvelnem a legjobban. A személyiségével semmi problémám, bohókás jelleme szórakoztató, amivel könnyedséget csempész a sorok közé. Ő és Miles – Ever egyik barátja – talán az egyetlen olyan szereplők, akik nem csinálnak minden második oldalon idiótaságot.

A cselekmény maga izgalmas, főleg, mert soha nem tudja az ember, hogy mi történik, kapkodja a fejét Everrel együtt (akinek minden akkor esik le, amikor konkrétan a szemébe mondják). Az alapötlet érdekes, rengeteg később kiaknázható lehetőség rejlik benne. Az írónő által megteremtett fantáziavilág csodálatos dolgokat ígér egy kis bonyodalommal és veszéllyel vegyítve. Szerencsére ez majdnem tudja ellensúlyozni a szereplők furcsaságait, olvasás közben néha meg is feledkeztem róla, hogy Ever mennyire idegesít, ami nagy szó az előbbiekben leírtak alapján. Tovább fogom olvasni, de csak emiatt az izgalom miatt, meg mert kíváncsi vagyok, meddig jut el Ever a szerencsétlenkedésével.

Értékelés: 5/3,5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések