Thierry Cohen: Jobb lett volna élni

Műfaj: regény
Eredeti cím: J'aurais préféré vivre
Megjelenés éve: 2013
Kiadó: Ulpius-ház
Oldalszám: 302
Értékelése Molyon: 76%

2001. ​május 8-án, az éppen húszéves Jeremy öngyilkosságot követ el, mert Victoria, a lány, akit szeret, eltaszította magától.

2002. május 8-án arra tér magához, hogy Victoria mellette fekszik az ágyban, és fülig szerelmes belé.

Valóban meghalt volna? Vagy mégsem?

Megint eltelik egy év, amelyről semmilyen emléke sincs, és immár egy kisfiú édesapja. Közben mintha felgyorsulna az idő – az újabb és újabb ébredések után Jeremynek egyre borzalmasabb dolgokkal kell szembesülnie. Mintha az a valaki, akiről Victoria és a barátai mesélnek, nem is ő lenne, hanem egy agresszív, önző fráter, egy igazi zsarnok, aki mindent tönkretesz maga körül. Jeremynek egy olyan élet szálait kell apránként felgöngyölítenie, amelyet nem ő választott, amelyhez semmi köze… és mégis az övé. Vajon van kiút ebből az ördögi körből?

A francia Thierry Cohen különös hangulatú könyve, amely elnyerte a rangos Jean d’Ormesson nagydíjat, egy, a holtak és az élők világa között rekedt férfi hihetetlen kalandjaiba vezeti be az olvasót.

"Az ember a legnagyobb dolgokra képes:felépítheti az életét, új életeket teremthet, vagy segíthet másoknak teljesebb életet élni. Sosem vagyunk egyedül. A magány csak ámítás, a kétségbeesés blöff."

Értékelésem:
Megrázó történet az életről, a döntésekről, a szeretetről és a hitről.

Szokatlan alternatív lehetőséget vázol fel, mi történhet az öngyilkosság (vagy a kísérlete) után a lélekkel. Tükröt állít az ember számára, hogy becsülje meg az életét, a lehetőségek végtelen számát, az önmaga által keltett rezdüléseket mások életében. Emlékeztet, hogy az életet tisztelni kell, mert ajándékba kaptuk, de a jog, hogy eldobjuk, már nem jár vele együtt, és bizony szembe kell nézni a következményekkel.

Ezenkívül kegyetlenül kiemeli a jelen felfoghatatlan valódiságát, amit egy pillanat alatt letarol az idő, és a múlt lesz mindaz, ami előttünk van, semmi más.

A nem túl hosszú és könnyen olvasható történet mögött valódi mélység rejlik. Az öngyilkosság drámai és szükséges ahhoz, hogy a mondanivalót átadja, végigvigye Jeremy fokozatosan fejlődő gondolatmeneteit, melyek végül gyönyörűen teljesednek ki a szerelme, a családja, az élete felé.
A cselekmény izgalmas, a jövő minden egyes fejezetben, minden egyes szülinapon bizonytalan, a múlt nagy részével és az ember személyiségével együtt. A főszereplővel történtek arra is felhívják a figyelmet, hogy néha meg kell állni, és elgondolkodni: kik vagyunk, és kik lettünk? Milyen változásokon mentünk keresztül, hogyan hatott ez a környezetünkre? Mi lesz így ezután?

Különösen megfogott az a jelenet, mikor az idős Jeremy elborzadva tekint a testére, és arra gondol, hogy de hiszen ő egy vén testben rekedt 20 éves. A test az test, a kor csak egy szám, aminek pedig tényleg jelentősége van, az az idő felettünk, és más nem fontos.

A vallás megjelenése a könyvben nem túlzó, nem fanatikus, csupán egy eszköz arra, hogy megvilágítsa a dolgokat, rámutasson bizonyos törvényszerűségekre vagy éppen a lehetetlenre adjon magyarázatot általa. Én nem vagyok vallásos, nekem ez így megfelelt, aki pedig az, annak ilyen tekintetben talán még egy dologgal többet adhat a könyv.

Aki szereti a gondolatébresztő történeteket, annak úgy gondolom, tetszeni fog ez is. Bennem sok mindent mozgatott meg, lenyűgözött és fejbe csapott, és számomra a legjobb könyvek azok, amik éppen ezt teszik: kibillentenek a ritmusból. Az biztos, hogy nem a nagy tömeg számára íródott, nem fog bejönni mindenkinek, de ha valakinél célba ér, arra tényleg hatni fog.

A stílus az, ami miatt nem tudom 5 csillagra értékelni. Talán a fordítás volt tőlem túl idegen, vagy az eredeti szöveg bizonyult néhány helyen amatőrnek, bár abba nem olvastam bele, úgyhogy nem tudom. Túl sokszor fordultak elő olyan mondatok, amik nem voltak teljesen magyarosak, és ezzel sajnos romlott a minőség is.

Értékelés: 5/4,5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések