Ilsa Madden-Mills: Dirty English - Balhés Brit


Műfaj: new adult, erotikus, romantikus, regény
Eredeti cím: Dirty English
Megjelenés éve: 2020
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 320
Értékelése Molyon: 82%

Egy sebhelyes bunyós…
Egy lány a saját szabályaival…
Egy emlékezetes éjszaka…

Három dolgot érdemes tudni Elizabeth Bennettről:
vág az esze, mint a borotva,
mindig ő irányít,
és a saját, gondosan megszerkesztett szabályai szerint él.
Kemény lecke árán tanulta meg, hogy akiket a legjobban szeretünk, végül mindig fájdalmat okoznak.
Aztán találkozik Declan Bayjel.
Egy tetovált, brit illegális bunyóssal, az egyetem rosszfiújával, akit messze el kéne kerülnie. De amikor a srác a segítségére siet egy rosszul elsült egyetemi bulin, minden szabály mehet a kukába, amit Elizabeth addig a szerelemben és a szexben követett.
A lány egyetlen éjszakára féktelen szenvedéllyel ajándékozza meg Declant, de ő ennél többet akar.
Arról álmodik, hogy ez a sebezhető lány, akitől csak egy papírvékony fal választja el, örökké az övé lesz.

Egy éjszaka. Két összetört szív. Egy életre szóló szenvedély.
Vesd bele magad!

"A nagy pillanatok szinte észrevétlenül esnek meg, és sokszor csak utóbb látjuk világosan az egészet, de most abban a pillanatban tudtam, hogy előbb-utóbb a szívem Declané lesz. És ez egyszerre ejtett kétségbe és izgatott fel."

Értékelésem:
Nem estem hanyatt ettől a szerelmi történettől. Annak ellenére, hogy a fülszövegből kiderül Declan bunyó háttere, csalódtam, hogy nagyon hajazott az egész a Gyönyörű sorscsapásra, legalábbis ezt a részletet - valamint a birtoklási vágy kemény megnyílvánulásait -, illetően. A maradék olvasása közben - mármint ami nem az előbb említett könyvre hasonlított -, pedig azt éreztem, hogy Laramie-ben vagyok Callie-vel és Kaydennel. Tudom, hogy csúnya dolog a hasonlítgatás, és nem is tenném, de egyszerűen eljön az a pont, amikor már az ember agya nem tudja kikerülni, hogy felismerje az ismerős mozzanatokat, mintha ilyet már olvasott volna valahol. Ezek után nem tudom a Balhés Britet egyedinek nevezni, mert ahol felcsillanna a kreativitás fénye, egyből kioltja a következő 2 mondat.

Elizabethet nem tudtam megkedvelni, sokszor nem értettem a viselkedését, a gondolatait. Nem árulok el semmi újat azzal azok számára, akik még nem olvasták, hogy Elizabeth szereti a szexet, mégis rosszul érzi magát amiatt, hogy bár jogtalanul, de egy korábbi tette alapján az egész szülővárosa azt gondolja róla, hogy könnyen kapható. Ahelyett, hogy erre rácáfolna, pontosan azzá válik, akinek nevezik az emberek. Ez egy dolog, de sokszor ambivalensek az érzései is, mert a másik pillanatban már nem akarja, hogy megérintsék (bár lehet, hogy a vágy miatt, nekem ez nem volt világos). Értem, hogy küzd magában, múltjának ismeretében rendben van, de hogy valaki ennyire pattogjon oda-vissza, mint egy ping-pong labda, ilyet még nem láttam. Voltak olyan gondolatai, amik hatására felmerült bennem, hogy vajon nem skizofrén-e. De nem, csak amiatt, mert egyszer azt hitte, szerelmes egy srácba, aki kihasználta, már minden pasit el akar lökni magától, azért, hogy aztán ő tegye ezt velük - mert bár nem ugyanaz, ő is csak kihasználja a férfiakat jó ideig. Önmagával küzd, belső konfliktusa van, ami nyilvánvaló, de ez már az extrém fajta.

Declant kedvelem, vele nincsen semmi gond, tényleg igyekszik rendesen bánni a lánnyal, kivéve mikor a rossz kommunikáció miatt nem tudja, hogyan jöjjön rá, most akkor szerelem ami köztük van, vagy más. Az mondjuk kicsit homályos, hogy akkor most hogy látja Elizabethet, mert egyszer leírta, hogy törékenynek, aki mögött keménység van, aztán meg pont fordítva. Remélem egyszer majd sikerül rájönnie.

Az írónő nagyon el akarta kerülni azt, amit velem egyetemben sokan nem szeretnek, és ami nagyon tönkre tud vágni egy ilyen könyvet: összekeverni a vágyat a szerelemmel. Így hát mindkét főszereplő gondolatai között megjelenik, hogy nem, ők nem hülyék, tudják, hogy ez nem lehet szerelem, mert az ilyen hamar és így nem alakul ki. Majdnem be is dőltem, hogy valóban így van, és csak mosolyogtam magamban, hogy nem rossz, nem rossz, de a végére - saját meglepetésemre - tényleg elhittem, hogy szerelmesek. Valahogy elérte, hogy tényleg méllyé tegye a kapcsolatukat, bár éppencsak.

A többi szereplő olyan, mintha egy gimnazista bagázs, akik a hormonoktól vagy a nagyszülőtől lenyúlt viagrától felajzva csak a szexre tudnak gondolni. Nem viccelek, ez így volt. Az összes, a főszereplőkhöz közel álló barát, ismerős csak ezen járatta az agyát, csak erről tudott beszélni, és azon ment a pletyka, hogy akkor most ki van együtt kivel, ki csalt meg kit, kinek kéne legközelebb szétteni a lábat. Declan exe, Nadia értelmi szintje ilyen téren egy 12 évesével ért fel. Daxtől, Declan testvérétől is ez vette el kicsit a kedvemet, mert őt nagyon tudtam volna csípni, nem kevés mélynek tűnő tartalommal adott hozzá a könyvhöz. Sajnálom, hogy ő volt a legnagyobb egoista nőcsábász, kicsit túlzásba vitte.

Elizabeth "anyja" - én ezt a nőt nem tudom anyának nevezni, sőt, mit nőt, gyereket. Fogalma nincs az életről, úgy viselkedik, mint egy csitri, és totálisan ki akarja használni a megtört lányát, közben meg csak befelé fordul, és a saját kis világával van elfoglalva. Undorító. Tipikus elhanyagoló anya, aki összekeveri a családi szerepeket, és a lányát hiszi a saját anyjának, de azt is csak akkor, amikor nincs kihez fordulnia, és valami kéne.

A cselekmény izgalmas volt, még úgy is, hogy vártam, egyes dolgok mikor történnek meg, és amikor jöttek, magamban pipáltam, hogy igen, igen, igen, ez is kiszámítható volt, nem csak a történés, a hogyan és a miért, és a végeredmény is. Teljesen.

Túl sok egyedi elem nem volt benne, beraktak a darálóba néhány klasszikus klisét, aztán megszületett belőle ez a könyv. Nincs bajom az ilyen műfajjal, és ha pár évvel fiatalabb lennék, aki még nem olvasott 2 millió másik ilyen könyvet, akkor biztosan nagyon tetszett volna. Azok számára, akik most kóstolnak bele a new adult erotikus könyvekbe, nagyon tudom ajánlani, de azok nem maradnak le sok midenről, akik már ezer ilyennel találkoztak.

Értékelés: 5/3,5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések