Bryn Greenwood: Minden csúf és csodálatos dolog

Műfaj: dark romance, romantikus regény
Eredeti cím: All the Ugly and Wonderful Things
Megjelenés éve: 2019
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 488
Értékelése Molyon: 87%

Wavy ​ötéves korára már nagyon sok traumát szenvedett el. Nem hajlandó sem beszélni, sem mások előtt enni, mert kábítószerfüggő anyja mocskosnak tartja, ami a szájába kerül. Apja, a drogdíler Liam nem sokat törődik a családjával. Wavy egymaga küszködik, hogy iskolába tudjon járni és ellássa a kisöccsét, Donalt. Csak Kellen, Liam egyik embere mutat együttérzést és törődést Wavy irányában. A szeretetre éhes kislány és a sérült férfi egymásba szeretnek, és Wavy mindössze tizenhárom éves, amikor szexuális kapcsolatot kezdenek. Nagynénje pedofilnak bélyegzi Kellent, és kitartóan küzd, hogy elválassza őket egymástól. Wavy időközben felnő, és hihetetlen szívóssággal, minden akadályt legyőzve dolgozik azon, hogy ismét összekerülhessen a férfival.

"Így voltunk Kellennel. Éjjel arra gondoltam, hogy ott van a cellájában, a kocsim távolságmérője szerint kétszázharminchét mérföldnyire tőlem. Az ágyamból nézve olyan volt, mint egy távoli csillagkép.De az Alpha Centauriról nézve ikercsillagok voltunk, közvetlenül egymás mellett."

Értékelésem:
Nehéz erről a könyvről írni, mert elég összetett és nehéz témákat dolgoz fel. Egy nem mindennapi szerelmet mesél el nem mindennapi emberekkel és életekkel. Aki valami szokványos könnyed sztorira vágyik, az ne itt kopogtasson. 

A két főszereplő, Kellen és Wavy különleges emberek, akiket kétségtelen, hogy egymásnak teremtett a sors. Ha nincs Kellen, Wavy soha nem élhet olyan teljes életet, amilyet, és Kellen sem lehetne más mellett ilyen szerelmes. A szerelmes nem is a megfelelő kifejezés, mert semmiképp sem a szó hagyományos értelmében szerelem ez, hanem olyan mély szeretet és kötődés, sorsok közötti összefonódás, amely nem történik meg mindenkivel. Leélhet valaki egy boldog életet úgy, hogy mellette van a párja és boldog családja lesz, sikeres karrierje, de az még nem jelenti azt, hogy ezt a fajta élményt át fogja élni. Nem is tudom, létezik-e egyáltalán erre megfelelő szó, amely teljesen át tudná adni, milyen fajta kapcsolat is ez köztük. Hogy valaki megértse, el kell olvasnia ezt a könyvet. 

A történet egyáltalán nem mentes a tabu témáktól. Helyet kap benne főleg a lelki elhanyagolás, de a fizikai is, a szerfüggőség, a hányattatott sors, és ahogy a fülszövegből is kiderül, legnagyobb mértékben a pedofília is, ami számomra az érzelmi háttér miatt éppen nem lépte át a határt, de egyeseket bizonyosan megbotránkoztatna. Nagyon nehéz ilyen témáról, ilyen szerelemről írni úgy, hogy az olvasónak át is jöjjön minden, és ne keltsen nyílt megbotránkoztatást az emberekben, ezesetben mégis sikerült. Nem azt mondom, hogy teljesen egyet lehet érteni mindenkivel a szereplők közül, de az ő helyzetükből szemlélve a dolgokat sok mindenről kiderül, hogy mélyebb okai vannak, mint azt hisszük.

Több szemszögből élhetjük át Wavy és Kellen történetét, valamint azét a sok emberét, akik sorsa összefonófik az övékkel. Ezáltal nemcsak az ő kapcsolatukat láthatjuk több megvilágításból, hanem a környezetükét is, mégjobban elmélyülve ebben a fájdalmas világban. Amit az egyik szereplő nem, azt a másik el tudja mesélni, nemcsak a kapcsolatokat, az életkörülményeket, hanem a szocializációs közeget is bemutatva, amiben a többségük felnő és él továbbra is.

Sok esetben felháborodtam, hogy mennyire ellenszenvesek az emberek, hogyan reagálnak a kapcsolatukra vagy csak bizonyos dolgokra, válaszolnak anélkül, hogy kérdeznék őket, véleményt nyílvánítanak ismeretek hiányában is. Ítélkeznek, de ha őket ítélik el, akkor fel vannak háborodva. Főleg olyan emberek viselkednek így, akiknek fogalmuk sincs az élet komoly nehézségeiről, bizonságos burokban élnek, és soha nem kellett olyan dolgokkal szembenézniük, amik egy kis empátiát és toleranciát igényelnek. Nagyon rossz volt nézni, hogyan bánnak az emberek egymással ebben a könyvben, főleg Wavy és Kellen kapcsolatát illetően, közben mégis ez is egy plusz dolog volt, ami feltárta az érzelmeik gyönyörűségét, ahogy törnek előre egymással - egymásért. Jöhetnek az akadályok, de ők akkor is együtt fognak felnézni a csillagokra, és nem állhat senki az utukba. 

Azoknak ajánlom, akik nem végleteiben látják a világot, nem félnek néha áthágni egy-egy szabályt, és megértően fordulnak másokhoz. Ahhoz, hogy ezt a különleges történetet meg lehessen érteni, minden előítéletet és várakozást félre kell rakni, és engedni, hogy elmesélje magát.

Értékelés: 5/5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések