Clare Mackintosh: Húsz óra a halálig

Műfaj: thriller, kortárs, regény
Eredeti cím: Hostage
Megjelenés éve: 2021
Kiadó: Álomgyár
Oldalszám: 464
Értékelése Molyon: 86%

Izzik a hangulat az első közvetlen London-Sydney járaton. Azt beszélik, celebek is ülnek az első osztály utasai között – a világ kíváncsian követi a történelmi repülőutat. A légiutas-kísérő Mina igyekszik az utasokra koncentrálni, ahelyett, hogy otthon maradt ötéves kislánya problémáin és romba dőlő házasságán járna az esze. De amint elemelkednek a földről, Mina egy dermesztő, név nélküli üzenetet kap. Valaki azt akarja, hogy a gép soha ne érje el úti célját. Minától együttműködést várnak… és tudják, hogyan érhetik ezt el.
Húsz óra van hátra a leszállásig. Sok minden történhet húsz óra alatt…

A Sunday Times bestsellerszerző, Clare Mackintosh regénye garantáltan az utóbbi idők egyik legizgalmasabb thrillere. A szerző zseniálisan mozgatja a szálakat, mígnem kiderül, mi az elkövetők célja, és miért éppen Mina az, akinek választania kell sok-sok ismeretlen vagy a számára legfontosabb személy élete között.

"Az ember azt hiszi, amíg fiatal, hogy a világ minden ideje az övé. […] Aztán rájön, hogy az óra egyre gyorsabban ketyeg, és a felét sem csinálta meg mindannak, amit szeretett volna, annak, ami számít."

Értékelésem:
Nagyon imádtam ezt a könyvet! Ahogy elolvastam az utolsó oldalakat is, végre megint elfogott az a bizonyos érzés, amit akkor szoktam érezni, ha egy történet teljesen megvett magának: az ordító hang a fejemben, ami egyre csak azt kiabálja, hogy "Micsodaaa???", az ereimben sebesen száguldó adrenalin és a késztetés, hogy most azonnal megosszam valakivel ezt az élményt.

Nem tudom, mire számítottam, amikor elkezdtem olvasni, de biztosan nem erre. A leírás alapján azt gondoltam, hogy érdekes lesz, kavar egy kis vihart a lelkemben aztán továbblépek, de már biztos vagyok benne, hogy nem tudom egyhamar kiverni a fejemből.
Instagram: @koffertzitzah

Mina egy légiutas kísérő, aki részese lehet egy történelmi eseménynek: szolgálatban lehet a Londonból Sydney-be repülő legelső járaton, amely 20 órán keresztül a felhők között lesz, hogy 300-nál is több utasát álmai felé röpítse. Azonban nem csak ettől válik különlegessé az utazás: néhány ember mindent megtesz azért, hogy a gép ne érkezzen meg Sydneybe, s a várt siker kudarcba fulladjon - ehhez pedig éppen Mina segítségére van szükségük. És hogy a gépeltérítők megbizonyosodjanak Mina együttműködéséről, férjét és kislányát is bevonják az eseményekbe.

Ahogy halad a történet, egyre biztosabbá válunk abban, hogy valami történni fog, valami rossz, s ez a tudat már a legelső soroktól fenyegeti nyugalmunkat. Váltott szemszögből nyerünk betekintést Mina és férje harcába, akik előtt egy cél lebeg mindvégig: bármi áron megmenteni Sophiát. Mindig történik valami furcsaság, hol kisebb, hol nagyobb dolog, s ennek köszönhetően fokozott feszültség kísér minket végig a sorokon, "csak még egy oldal, csak még egy fejezet" ígéreteket előidézve a fejünkben. Időnként beférkőzhetünk egy-egy utas gondolatai közé is, akik közül sokan jobb élet reményében kezdenék újra életüket Sydneyben, s akik közül néhányan nem is átlagos emberek, hanem nagyon is közük van a gépen folyó eseményekhez. Ezáltal nem csak az ártatlan, de a bűnös szereplőkhöz is közelebb kerülhetünk, megismerhetjük őket, megtudhatjuk, min mentek keresztül, hogy ennél az egy, közös kalandnál mindannyian összefogjanak egy nemesebb cél érdekében.

Fontos témák is megjelennek a könyvben, mint például a környezettudatosság, a klímavédelem, az élni akarás, a családunk iránti és az élet iránti szeretet, s bár ezek közül sok csak pár pillanat erejéig köszön be, közös céljukat elérik: valamit megbolygatnak a lelkünkben, valami megmozdul bennünk általuk.

Komplex, összetett történetet olvashatunk, szépen kidolgozott karakterekkel és logikusan egymásra épülő eseményekkel. Fokozódó izgalomra, megdöbbentő húzásokra, s egy végső, nagyot szóló csavarra is számíthat az, aki kezébe veszi ezt a könyvet. Nem ez az első kötet, ami Clare Mackintoshtól az olvasmányaim között kötött ki, és nem is az utolsó, abban biztos vagyok.

Értékelés: 5/5

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

Megjegyzések