Ruby Saw: Kertvárosi pletyka

Sorozat: Kertváros (1.)
Műfaj: romantikus, new adult, regény
Megjelenés éve: 2019
Kiadó: Magánkiadás
Oldalszám: 238
Értékelése Molyon: 89%

Fura ​közösség a kertváros. A pletyka ott még a fénysebességnél is gyorsabban terjed. A new york-i Whisper Lane kicsiny közösségében legalábbis ez így van. A minden lében kanál Cordelia Hemingway-nek, a nőegylet vezetőjének napi rutinja, hogy hazugságokat gyártson. Ezzel azonban a saját életében akar valamit elrejteni.
Az ápolónő, Kimberly Denise Whisper Lane-be költözik a válása után húsz éves lányával. Queen Weston a nyüzsgő nagyvároshoz van szokva, fájdalmasan érintette a költözés, de próbál alkalmazkodni az édesanyja miatt is. A lányra hamar felfigyel a szomszéd fiú, és mindent bevet annak érdekében, hogy a szobájába édesgesse az elvont Queent.
Kimberly próbál asszimilálódni, és Cordelia nyomására csatlakozik a nőegylethez, amiről hamar kiderül, hogy nem csak egy ártatlan szervezet. Queen is igyekszik csendes tagja lenni a lakóközösségnek, de nem tudja sokáig magában tartani az ellenszenvét az ott élők iránt.
Alex Austin, az ex-katona, a csendes szembe szomszéd, akiről azt pletykálják, hogy megölte a feleségét és a puszta kezével ásta el a helyi temetőben, majdnem elgázolja a fiatal lányt az éjszaka közepén. Ez a véletlen botlás olyan események sorozatát indítja el a csendes kertvárosban, ami fenekestől felfordítja majdnem mindenki életét. Queen és Alex között először barátság, majd szerelem szövődik.
Vajon hogy tetszik ez a kapcsolat a közösségnek és Kimberly-nek? Vajon minden pletyka igaz, ami Whisper Lane-ben terjeng? Kiderül, hogy mit titkol Cordelia Hemingway?

"Az öröm összehozza az embereket, ám a katasztrófák összekovácsolják őket."

Értékelésem:
Egy hely, ahol a boltos néni komplett felvilágosítással tudna szolgálni az aktuális heti programjaidról, ha esetleg te magad elvesznél a teendőidben. Ahol biztos lehetsz abban, hogy a múltad darabjai a környék lakosainak memóriájában lakoznak, minden mozzanatodról bizonyítékuk van, hiszen látták, mit tettél, de ha ők maguk nem is, az egyik szomszéd biztosan. Ahol tudják, mikor iszod a reggeli kávédat, hány cukrot raksz bele, és hallanak minden gondolatot, ami megfordul a fejedben. Bizony, előbb tudják, mikor, hol, mit és kivel fogsz csinálni, mint te magad, de arról is van infójuk, hol voltál 20 évvel ezelőtt 13:52 perckor (nem baj, ha akkor még nem is éltél, ez nekik nem akadály). Előre megmondják, hány gyereked lesz, mi lesz a nevük, és még azt is, hol lesz rajtuk anyajegy.

Nem, ez nem egy magyar falu, de akár az is lehetne. Ez New York kertvárosa, Whisper Lane. Nem baj, ha egy pletyka nem igaz, nem baj, ha te magad nem emlékszel, hogy tegnap hajnalban kiraboltál egy benzinkutat, mert a szomszédok láttak, és amit ők mondanak, az a valóság. Nehogymár megkérdőjelezd őket.
Instagram: @koffertzitzah

A főszereplő, Queen viszont megteszi, ő nagyon is a dolgok mögé pillant, amikor édesanyjával beköltöznek az egyik házba, és egyre jobban kirajzolódik előttük a hely különlegessége, ha lehet így fogalmazni. A lakosok szerint az egyik szomszédjuk gyilkos, aki megölte a feleségét, így Queen édesanyja igyekszik megvédeni lányát a közelükben élő veszedelemtől. Queen viszont eléggé a saját törvényei szerint él, ezért hamarosan mégis megismerkedik Alex-szel, akivel egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Vajon az idősebb és tapasztaltabb férfi valódi fenyegetést jelent rá nézve, vagy inkább egy másik szomszédtól, a tökéletes külcsín mögé rejtőző Cordelia Hemingwaytől kellene tartania, aki a helyi nőegylet vezetője, és aki viszont édesanyját igyekszik behálózni? Queen azon ügyeskedik, hogy kibogozza a szálakat, egyre mélyebbre ásson Whisper Lane szennyesébe, s hamarosan rájön, hogy ki rejteget valójában holttestet a kertjében. Merész vállalkozásával azonban, hogy lebuktassa a valódi gonoszt, nem csak saját magát, de a hozzá közel állókat is veszélybe sodorja.

Cselekmény szempontjából élvezetes a történet, még ha az első felében nem is történik annyi minden. Nem ugrunk fejest a pletykás kis közösség hétköznapjaiba, hanem szépen lassan kapunk rálátást azokra a titkokra, melyeket a lakosok a pincében rejtegetnek. Szerintem ez így hiteles, hiszen rettentő nehéz lehámozni a szóbeszédről a kitalációt, és rájönni, hol az alapja. Aki kis településen él, az nagyon is meg tudja érteni, miről szól a könyv, hiszen a valóságban is gyakran mennek így a dolgok, sokszor pont ilyen elborult formában. Ez hatalmas pozitívuma a Kertvárosi pletykának, mert tűpontosan vissza tudja adni azt az érzést, hogy milyen, amikor a város másik felén lakó néni többet tud rólad, mint te magad.

Queen Alex-szel való kapcsolata is szépen építkezik fel, sokkal visszafogottabb tempóban, mint ahogy Ruby Saw általam olvasott könyveiben. Gyönyörű dolog, ha két ennyire különböző ember így meg tudja érteni egymást, és ahelyett, hogy taszítanák a másikat, kiegészítik azt. Alex figyelmes, türelmes, már szinte túl tökéletes, ami a történet szempontjából egyáltalán nem gond, és valóban nagyszerű párost alkotnak a főszereplő lánnyal, akivel viszont már voltak gondjaim. Tudni kell, hogy Queen olyan típus, aki előbb beszél, minthogy gondolkodna, ami önmagában nem probléma, rengeteget nevettem a könyv első felében a frappáns megszólalásain. Ami a végére már sok volt, az az, hogy minden egyes tette meggondolatlan, hirtelen jött ötletet követ, és ahhoz képest, hogy egyetemista, egész végig úgy viselkedik, mint egy 16 éves. Nemcsak általában, nemcsak a szerelmi életében, de a kertváros titkainak felderítésében is. Ő maga az események végén többször is megemlítette, hogy nővé érett, én mégsem értek vele egyet.

A Kertvárosi pletyka szórakoztató olvasmány némi keményebb éllel, mely kellően kikapcsol és elrepít az olyan kis közösségek világába, ahol a térfigyelő kamera a csipkés függöny mögül kipislogó néni, és ahol bizony egy-egy rosszindulatú pletyka egy életre képes megbélyegezni az embert, még akkor is, ha nincs alapja.

Értékelés: 5/4

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések