Debra Driza: Renegade - Renegát

Sorozat: Mila 2.0. (2.)
Műfaj: sci-fi, thriller, romantikus, regény
Megjelenés éve: 2015
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 392
Értékelése Molyon: 84%

Anyja ​halála után senki sem maradt, akiben Mila bízhatna, kivéve egy fiút, akit azonban alig ismer. Hunter Lowe az egyetlen ember, akitől segítséget kérhet, és akinek ő igazán fontos.

A srácnak azonban fogalma sincs róla, hogy ki – vagy mi – is Mila valójában. A lány nem képes felfedni a titkát előtte, mert nem akarja elveszíteni az utolsó kapcsolatát is a hétköznapi léttel. Hunter mit sem sejtve csatlakozik hozzá, amikor Mila fel akarja kutatni Richard Gradyt, akiről úgy gondolja, tudhat valamit bonyolult múltjáról.

Az igazság felé vezető út veszélyesebb, mint eddig bármikor. Nem csak Holland tábornok, a Vita Obscura is Mila hollétét kutatja, így a lánynak újonnan felfedezett android képességeire kell hagyatkoznia, hogy megvédje magát és Huntert a fenyegető veszélytől. Ám azzal, hogy elfogadja lénye gépi mivoltát, saját emberi valóját kérdőjelezi meg – valamint Hunter igazi indítékait.
A fiúét, akibe reménytelenül szerelmes.

A Mila 2.0 sodró lendületű és lebilincselő második része az utolsó betűig izgalomban tartja az olvasót.

"Kell a szerelem, de kell a fájdalom is. Nemcsak az öröm, a félelem is. Ahhoz, hogy megkapd a jót, el kell fogadnod a rosszat is, mert mélység nélkül magasság nem létezik, az lehetetlen. Minden érzelem egyformán nélkülözhetetlen az élethez. Mindegyik."


Értékelésem:

Mila története ismét lenyűgözött a lány személyiségének kidolgozottságával, és az akciódús események láncolatával egyaránt. A félig robot és félig ember Mila menekülése folytatódik, kiegészülve az édesanyja által hagyott nyomok hajszolásával, meglepő fordulatokkal és kockázatos helyzetekkel karöltve. Az olvasó számára is szédületes tempót diktál, miközben egyszerre próbál egyensúlyt teremteni két oldala között, kinyomozni eredetét és felkutatni azokat az embereket, akik magyarázatot képesek szolgáltatni arra, ki is ő valójában. A helyszínek és feszültségteli pillanatok váltakozása olyan gyors, hogy pislogni is alig van idő. Debra Driza remekül ért ahhoz, hogyan keltsen annyira magas fokú izgalmat történetmesélés közben, mely az olvasó szemeit a lapokra, kezeit pedig a könyvre ragasztja.

Mila karaktere nemcsak szimpatikus, de elképesztő módon fejlődik is. Nemcsak hogy elfogadja és ragaszkodik emberi énjéhez, de andorid funkcióival is megbarátkozik. Ő mindezzel együtt tudna élni, hidat képezve gép és ember között, azonban környezete befolyása rá is hatással van. Az összes negatív gondolatot, mely önmagával kapcsolatban felmerül benne, mind annak hatására formálja meg, ahogy néhány esetben tetteit is mások szavaira alapozza, arra, hogy milyennek kellene lennie szerintük, és nem arra, hogy ő milyennek szeretne lenni. Az android voltára érkező reakciók alapján saját magát véli szörnyetegnek, közben pedig nem veszi észre, hogy az emberi faj, akik közé tartozni vágyik, még nála is borzasztóbb tettekre képes, nemhogy kegyetlenebbekre.

Az események izgalmasak és fordulatosak, amit pedig előre lehet sejteni, az sem vészes mennyiségű információ, melyek még az előre kialakított kép mellett is tartogatnak csavarokat. Az előző részhez hasonlóan ez is dúskál az akciójelenetekben, részletes és érzékletes leírásokkal szemléltetve, melyek eredményeképp szinte mozivásznon elevenednek fel a szereplők tettei. Olvasás közben végig azon járt az agyam, hogy „Úristen, de jó film/sorozat lenne ebből, nagy álmom tejesülne, ha egyszer láthatnám.”

Negatívumot, hibát nem is tudok felhozni ezzel a könyvvel kapcsolatban, úgy tökéletes, ahogy van. Keveredik benne a romantika, a sci-fi és az akció, de még a thriller is. Mindezzel párhuzamosan felsejlik az emberségre vonatkozó mondanivaló is, amire szintén érdemes odafigyelni. A Mila által átélt érzelmek pedig olyannyira átjönnek, hogy az embernek a szíve szakad meg (pozitív értelemben). Sok hasonló fiataloknak szóló könyv a nyomába sem ér annak az érzelmi töltetnek, amit Debra képes éreztetni Mila gépszíve által.


Értékelés: 5/5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :) 

Megjegyzések