Marie Lu: Life Before Legend (angol)

Sorozat: Legenda (0,5.)
Műfaj: disztópia, novella
Megjelenés éve: 2013
Kiadó: Putnam Juvenile, Penguin
Oldalszám: 36-38 oldal
Értékelése Molyon: 83%

Find out more about June and Day in this never-before-seen glimpse into their daily lives before they met in Marie Lu’s New York Times bestselling LEGEND series. As twelve-year-olds struggling to survive in two very different worlds within the Republic’s stronghold, June was starting her first day of school at Drake University as the youngest cadet ever admitted, and Day was fighting for food on the streets of the Lake sector. LIFE BEFORE LEGEND contains two original stories written by Marie Lu that give readers a sneak peek into the lives of their favorite characters in a thrilling new context.

"The things that make you special will give you all kinds of advantages in life, but they will also hold you back and expose your weaknesses. That isn't going to change. And you'll have to learn to adapt to that."

"Keep at it, Junebug – someday, you'll shake the Republic to its very core. You'll be absolutely unforgettable. I know it."

Értékelésem:

Nem teljesen arra számítottam, amit ettől a két kis történettől kaptam, hiányzott belőle a fűszerezés.
A Day-ről szóló rész egyáltalán nem nyűgözött le, nem látom értelmét részletesen megmutatni azt, amit amúgy is elmesél a sorozat folyamán: első csókjának történetét, valamit sanyarú életét az utcán. Nem volt benne olyan információ, ami szaftos részlet lett volna. Bár itt hajtja végre az első „csínytevését”, ez belefért volna bármelyik később játszódó kötetbe is.

A June-ról szóló szösszenet már egy fokkal érdekesebb volt, hiszen a Legendában éppenhogy felvillan egy szelete az egyetemi életének, erről többet megtudni elvileg csak előny lehetne. Az első napján látjuk, ahogy ráébred, hogy a magány állandó társa lesz, mert túl sokban különbözik a korosztályától. Megmutatkozik viszont az a része, amit nem szerettem benne az első részben, a túlzott magabiztossága, ami már ebben a korban is jellemvonása volt – vagy itt kezdődött kialakulni –, és a későbbiekben sem változott az elsö részig. Ami idegesítő ezzel kapcsolatban, hogy ez a társadalmi pozíciójából ered, amibe beleszületett, meg attól, hogy ő valóban más – de ez nem azt jelenti, hogy emiatt ennyire fenn kell hordania az orrát. Örülök, hogy a befejező részre sok tekintetben változott, kicsit kinyílt a szeme, bár a későbbi érettebb felfogást egy tapasztalatlan 12 évestől nem is lehet elvárni.

Összességében nem volt rossz, hogy megismerhettem Day és June életének egy korábbi részét, azonban vártam volna valami többre, mondjuk ha már külön kiadásban megjelent (akár csak ebookban is), például több kis történet is szerepelhetett volna benne. De így nekem keveset adott, és senki nem veszít semmi lényegeset azzal, ha nem olvassa el, mert nem hordoz magában olyan értéket, ami hozzátehetne az alap trilógiához.

Értékelés: 5/3,5

Olvasd el a sorozat további részeinek értékelését itt.

Ha tetszett a bejegyzés: iratkozz fel, kövess Facebookon,  Molyon vagy Instagramon. :)

További bejegyzések, értékelések:

  

Megjegyzések